Un desert lejer este ceea ce curtea din Madrid ceruse în cadrul unei serate patiserului genovez Giovan Battista Cabona, zis Giobatta. Pare să fi fost prin preajma anului 1747, când acesta făcea parte din delegația ambasadorului Republicii genoveze la Madrid. Pentru a satisface cerința aristocraților, el a creat cu acea ocazie desertul „génoise” (genoveza), care în timp a devenit extrem de faimos la curtea madrilenă, luând astfel numele de „pâine de Spania”: de aici și românescul pandișpan. Deosebirea fundamentală între cele două deserturi este modul de preparare: pasta „génoise” se pregătește la cald, iar pandișpanul, la rece. Blue Lagoon se dorește a fi mai întâi de toate un tort îndrăzneț, gândit parcă pentru persoane curioase, mereu dornice să încerce gusturi structurate de cofetarii mai curajoși: așa cum a fost și Giobatta când i s-a oferit prilejul. Ceea ce deosebește acest desert de celelalte este alăturarea a trei elemente ce au ca numitor comun lejeritatea și finețea produsului finit. Panna cotta cu afine dă o notă acrișoară, dar bine-venită pe blatul de vanilie. Crema bavareză cu ciocolată albă, însă, tinde să estompeze această notă a fructelor de pădure, dar fără să o neutralizeze. Gustul acestui desert este o bună împletire a trei elemente ce tind să se intensifice unul pe celălalt. Dar plăcerea primă este cu siguranță iradierea cromatismului ce deosebește acest desert.
Scrie un review