Interviu - Cofetarul Ana Braghiș și secretele dulciurilor tradiționale

Interviu -  Cofetarul Ana Braghiș și secretele dulciurilor tradiționale
Ana Braghiș, profesoara Cursului de Cofetărie DallesGO Baia Mare, a studiat Jurnalismul și Drepturile Omului, însă a decis să își schimbe total traiectoria vieții și a deschis propria cofetărie în care a investit mult suflet și pasiune. A reușit să își construiască o relație puternică cu furnizorii ei și încearcă să le ofere clienților produse cât mai calitative. 
 

DallesGO: Ce înseamnă să fii cofetar?

Ana Braghiș: Cofetăria este departe de lumea prăjiturilor, cofetăria înseamnă crearea unei relații de prietenie și încredere cu furnizorii, clienții, colegii de muncă și toți cei pasionați de acest domeniu.

DallesGO: Ce studii ai urmat?

Ana Braghiș: Pentru licență am studiat Jurnalism și Științele comunicării, iar pentru masterat am ales Drepturile Omului.

DallesGO: Care este legătura între aceste domenii și afacerea pe care o ai acum?

Ana Braghiș: Nu prea este o legătură, dar toate

mi-au fost de folos. Nu pot să zic că am profesat ca jurnalist sau activist al drepturilor omului, dar aceste facultăți m-au pregătit să am un comportament potrivit față de oameni, să îi aud, să le înțeleg nevoile, să înțeleg esența unui dialog și ce putem crea împreună. Studiile în Jurnalism și Științele Comunicării m-au pregătit pentru a mă putea ocupa de marketing și de imaginea brand-ului la care lucrez de mai bine de 4 ani, iar disciplina Drepturilor Omului mă face să respect ceea ce oamenii aduc în acest domeniu, în cadrul afacerii mele și să tratez cu respect mediul, clienții, producătorii, furnizorii și toți cei care participă la crearea bucuriei care este de fapt cofetăria: o celebrare și o bucurie.

DallesGO: Cum ai ajuns să-ți deschizi propria afacere?

Ana Braghiș: A fost o pasiune pentru artă vizuală, pentru grafică, fotografie, iar cofetăria a fost un domeniu în care mi-am propus să transpun ideile vizuale, grafice sau viziunea asupra naturii și a mediului înconjurător în deserturi și torturi personalizate. Oportunitatea de a deschide un punct de lucru am primit-o în urma unui program de grant-uri nerambursabile la care am aplicat. Pe lângă posibilitatea de a lucra în propria afacere, m-am bucurat și de posibilitatea de a mă forma ca antreprenor.  Laboratorul este deschis oficial din 2018, iar demersurile pentru acest proiect au început din 2017.

DallesGO: Care este specialitatea cofetăriei voastre?

Ana Braghiș: Ținând cont că locuim într-o zonă în care clienții preferă produsele tradiționale, jumătate din producția noastră este dedicată prăjiturilor tradiționale românești, lucrate artizanal cu multă migală și respect din ingrediente locale. Unele din produsele pe care le folosim le cumpărăm de la producători locali, altele de la fabrici mici și așa întreținem o relație de prietenie și de încredere între noi și producători. Unul din atuurile noastre sunt torturile personalizate pentru copii sau pentru evenimente. Este vorba despre torturi cu personaje din desene animate, torturi de poveste pentru aniversări sau căsătorii, iar aici este o munca continuă de formare și dezvoltare a abilităților artistice.

DallesGO: Ce oferă cofetăria voastră diferit față de celelalte?

Ana Braghiș: În producție ne propunem să folosim mai puțin zahăr și am adaptat câteva rețete din cofetăria clasică la stilul de viață al oamenilor. Ne-am dorit să putem oferi produse mai sănătoase, cu mai puțină făină și mai puține grăsimi. La aceste produse clasice am introdus o gamă de deserturi raw-vegane pentru care folosim fructe locale de calitate superioară, iar prin gustul lor creăm o relație plăcută între noi și clienți, o relație de încredere și dovada că folosim un produs natural, sănătos.  90% din succesul unei afaceri în acest domeniu este organizarea și implicarea oamenilor cu care lucrăm. Este foarte important ca ei să conștientizeze importanța acestei meserii și a produselor și a serviciilor pe care le oferim clienților.

DallesGO: Cum ai primit propunerea DallesGO de a fi profesor la Cursul de Cofetărie Baia Mare?

Ana Braghiș: Cu multă deschidere, cu bucurie, pentru că a venit într-un moment în care chiar asta îmi doream să fac, să dau mai departe ce știu să fac. Mă gândeam să fac asta fie la un modul teoretic și practic, fie pe partea de decor sau organizare în cadrul unui laborator. Am avut plăcerea să pot trece alături de cursante prin toate noțiunile generale și să ne reamintim principiile corecte și etice după care se lucrează un produs, natura ingredientelor, și asta a fost și pentru mine un exercițiu de sinteză. Toate acestea s-au combinat cu partea practica iar cursanții au văzut cum se comportă un produs și ce se întâmplă în procesul coacerii și cum se poate eficientiza munca în laborator. Datorită curiozității cursanților am putut să mă deschid către ei și să le transmit tot ce știu eu mai bine.

DallesGO: Ai mai fost până acum în postura de profesor?

Ana Braghiș: În domeniul cofetăriei este pentru prima dată, este o experiență, dar am predat în alte domenii în discipline legate de drepturile omului. M-am pregătit și în domeniul educației non-formale cu ajutorul mentorilor. Ei m-au ajutat să înțeleg cum trebuie livrată informația astfel încât să fie ușor de înțeles și cât mai ușor de pus în aplicare.

DallesGO: Ce calități trebuie să aibă un bun cofetar?

Ana Braghiș: Perseverență, răbdare, deschidere, flexibilitate și corectitudine față de sine însuși și față de oamenii cu care interacționează.

DallesGO: Ce mesaj ai pentru viitorii tăi cursanți?

Ana Braghiș: Nu renunțați! Este o meserie mai puțin ușoară, care necesită un efort fizic intelectual, dar are bucuriile ei aparte.

Link interviu:
Postarea urmatoare

Suport clienti zilnic 7:30 - 20:00

0757605570 baiamare@maidulce.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!