Cel mai probabil numele de Trianon se datorează faptului că în această mică localitate de lângă Versailles se află nu doar una, ci două clădiri reprezentative pentru puterea de stat a Franței din timpul monarhiei: palatul Grand Trianon, construit de Ludovic al XIV-lea pentru a-și putea petrece aici timpul liber cu favorita sa, Marchiza de Montespan; respectiv castelul Petit Trianon, construit de Ludovic al XV-lea pentru favorita sa, vestita Madame de Pompadour, în parcul palatului Grand Trianon. Mai apoi, la dineurile oferite de către Maria Antonieta, ultima regină a Franței înainte de Revoluția din 1789, avea acces un cerc foarte restrâns de persoane îndrăgite de regină. Se pare că până și regele Ludovic al XVI-lea trebuia să primească mai întâi permisiunea reginei pentru a avea acces la castel. Acestea fiind spuse, niciun desert nu ar putea avea un caracter mai dinadins exclusivist decât tortul Trianon. Născut într-o atmosferă exclusivistă, dar și voit relaxată, acest tort își impune nota stilistică mai întâi prin înfățișarea sa sobră și atentă la detalii: excesul de podoabe este strict interzis în cazul de față. Blatul de tip Pain de Gênes (la literă, Pâine de Genova) precum și pralina cu alune de pădure și migdale dau o notă de duioșie unui desert născut în nordul francez, dar cu inima tânjind la atmosfera aprinsă a Mediteranei. Ciocolata amăruie îmbrățișează armonios atât gustul dulce-amărui al migdalei, cât și pe cel mai sfios al alunei de pădure, exaltându-le pe amântouă într-un triumf al abundenței. Se potrivește decât cu ocaziile ce se doresc memorabile pentru cei mai gurmanzi invitați ai dumneavoastră.